Ruoka-apua, hygieniatarvikkeita ja inhimillisiä kohtaamisia

Tässä on Kajsa. Kajsa tuli A-klinikkasäätiön vapaaehtoistyöhön koska hän etsi konkreettista tapaa auttaa.

Avuntarve kaduilla on suuri ja tämän kaltaisen työn vaikutuksen näkee heti. Kajsa on huolestunut syrjäytymisestä ilmiönä ja niistä ihmisistä, jotka kärsivät esimerkiksi päihderiippuvuudesta ja asunnottomuudesta.

Kajsa tekee kaduille jalkautuvaa haittoja vähentävää työtä viikoittain. A-klinikkasäätiön vapaaehtoiset jakavat ruokaa ja hygieniatarvikkeita niitä tarvitseville. A-klinikkasäätiö on vuoden 2021 aika jakanut yli 900 hätäapupussukkaa.

Tärkeä osa työtä on myös ihmisten kohtaaminen ihmisinä ja joskus toinen tarvitseekin ennen kaikkea kuuntelevaa korvaa. Kajsa on osallistunut kuluvan vuoden aikana myös puhtaiden käyttövälineiden pussitustalkoisiin ja puistojen siivoustalkoisiin.

Korona on aiheuttanut sen, että monen matalan kynnyksen paikkojen toimiessa pienemmällä kapasiteetilla tai ajoittain ei lainkaan, on kaduilla nälkäisempiä ja puhtautta kaipaavia ihmisiä yhä enemmän. Varsinkin maanantaisin nälkä on vahvasti läsnä kohtaamisissa.

Korona ajan vaikutus näkyy kaduilla myös ihmisten puheessa. On tarinoita lomautuksista ja tekemisen puutteesta jotka lumipalloefektin lailla ovat hetkessä johtaneet asunnottomuuteen ja lisääntyneeseen päihteidenkäyttöön.

Rajoitukset ovat pahimmillaan ajaneet jo valmiiksi heikossa asemassa olevat entistä ahtaammalle. Erilaisen kuntouttavan päivätoiminnan puute ja hätämajoitus-paikkojen väheneminen kuuluu ja näkyy kaduilla lisääntyneenä epätoivona ja yksinäisyytenä.

Vapaaehtoisten muodostama verkko ei aina ole näkyvä, sillä se on solmittu aineettomasta välittämisestä ja inhimillisyydestä. Tämä verkko kannattelee kaikkein heikoimmassa asemassa olevia mutta myös meitä muita – kukaan meistä ei halua elää maailmassa, josta putoaa läpi. Vapaaehtoisten työtä tarvitaan: kaduilla on nälkä ja korona-aika on vähentänyt entisestään heikoimmassa asemassa oleville tulla kohdatuksi ihmisenä. A-klinikkasäätiön vapaaehtoiset vievät kaduille ruokaa, mahdollisuuden hygieniaan ja ennen kaikkea he vievät mahdollisuuden tulla nähdyksi ihmisenä.

Kiitos Kajsalle ja muille 52:lle A-klinikkasäätiön vapaaehtoiselle! Jos haluat olla mukana rakentamassa turvaverkkoja heikoimmassa asemassa oleville, lähde mukaan vapaaehtoiseksi! Ilmoittaudu mukaan toimintaan A-klinikkasäätiön verkkosivuilta.

#SuomiVälittää #FinlandBryrSig

Vapaaehtoistarinoita

Lasten hyvinvoinnin puolesta

Lasten hyvinvoinnin puolesta

Tässä on Merja. Merja haluaa edistää lasten hyvinvointia ja vaikuttaa maailmaan. Siksi hän on ollut UNICEF-vapaaehtoisena jo huikeat 34 vuotta....

Lue lisää
Käsitöitä muiden auttamiseksi

Käsitöitä muiden auttamiseksi

Tässä on Marketta. Marketta lähti mukaan Marttojen vapaaehtoistoimintaan jäädessään eläkkeelle, sillä hän on aina pitänyt käsitöistä ja Martoissa yhdistyy hänen...

Lue lisää