Mies kuulokkeet päässä istuu lattialla, selaa puhelinta

Suomi puhuu

Puhutaan! Suomi puhuu -kampanja kannusti yhteiseen keskusteluun koronakriisin aiheuttamista tuntemuksista ja kokemuksista.

Kun kampanja käynnistyi, olimme eläneet vuoden uudenlaista korona-arkea, ja epidemian jatkuminen yhä koetteli meitä kaikkia. Millainen vuosi oli ollut ja miten arki siitä eteenpäin jatkui? Tästä puhuimme Suomi puhuu -keskustelusarjassa. Keskusteluissa kuultiin asiantuntijoita yhteiskunnan eri sektoreilta, ja annettiin kaikille mahdollisuuksia tulla kuulluksi, tukea toinen toistamme ja jakaa vinkkejä jaksamiseen pitkittyneessä koronakriisissä.

Suomi puhuu -keskustelut olivat osa valtioneuvoston kanslian käynnistämää valtakunnallista Suomi toimii -kokonaisuutta, jonka tehtävä oli tukea ihmisten ja yhteiskunnan toimintaa ja jaksamista kriisitilanteessa sekä vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä.

#Suomipuhuu#yhdessä#FinlandFixarDet#tillsammans#together

Suomi puhuu radiossa

Radio Nova ja Radio Pooki olivat mukana Suomi puhuu –kokonaisuudessa. Puhuttiin koronasta, kuultiin asiantuntijoita ja jaettiin ajatuksia ja kokemuksia tästä erikoisesta ajasta.

Radio Nova - Lauantai Areena

Radio Nova
Lauantai Areena

Siirry ohjelman omalle sivulle

Radio Novan Lauantai-Areena  on mukana Suomi puhuu-keskusteluissa. Millainen sinun vuotesi on ollut ja miten arki tänä keväänä jatkuu? Tule mukaan Lauantai-Areenalle kertomaan tämän vuoden iloista ja suruista, elämästä ihmiseltä ihmiselle.
Lauantaisin kello 11–12.

Radio Nova – Lauantai Areena
Radio Pooki Koronailtamat

Radio Pooki
Koronailtamat

Siirry ohjelman omalle sivulle

Askarruttaako jokin koronassa? Lähetä kysymys ennakkoon Radio Pookille – Suomen eturivin asiantuntijat vastaavat. Voit myös laittaa terkkuja ystäville tai perheenjäsenille, joita et ole aikoihin päässyt koronan vuoksi näkemään, tai soittaa suoraan lähetykseen! Jaetaan kokemuksia ja tsempataan toisiamme tänä aikana – ja ennen kaikkea ollaan yhdessä! Pookin suositut  Koronailtamat
maanantaisin kello 19-21.

Radio Pooki Koronailtamat

Kuuntele Suomi puhuu -sarjan haastattelut tästä:

27.3.2021
Psykoterapeutti, kirjailija Maaret Kallio puhui kuormituksesta, jaksamisesta ja selviytymisen keinoista pitkittyneessä koronakriisissä.

Kuuntele haastattelu Maaret Kallio

10.4.2021
THL:n terveysturvallisuus-osaston johtaja ja tutkimusprofessori Mika Salminen pohdiskeli koronavuoden oppeja ja ennakoi tulevaa kesää.

Kuuntele haastattelu Mika Salminen

17.4.2021 Miguel Reyes, Sekasin-chatin tiimipäällikkö, MIELI ry:stä kertoi nuoren kuulumisista ja antoi vinkkejä nuorten jaksamisen tukemiseen.

Kuuntele haastattelu tästä!

1.5.2021
Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja, vappuasiantuntija Annika Nevanpää antaa parhaat vinkit vapun viettoon #OmassaKuplassa.

Kuuntele haastattelu tästä!

8.5.2021
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki kertoi, miten korona on vaikuttanut talouteen ja minkälaisia vaikutuksia koronalla on ollut ihmisten elämään.

Kuuntele jakso tästä!

15.5. 2021
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi ajatuksiaan kesästä, sekä kulttuuri- ja tapahtuma-alojen tilanteesta.

Kuuntele jakso tästä!
Piispa Teemu Laajasalo kadulla auringossa, takana menee raitiovaunu

22.5.2021
Helsingin piispa Teemu Laajasalon kanssa pohditaan, miten poikkeuksellinen aika on näkynyt kirkollisten toimitusten toteuttamisessa, kun ilon ja surun hetkiin ei voida kokoontua totuttuun tapaan.

Kuuntele jakso tästä!

29.5.2021
opettaja ja kirjailija Tommi Kinnunen. Koulujen koronavuosi on ollut monille raskasta aikaa. Säädökset ja erilaiset asetukset ovat muuttaneet koulun rytmiä. Missä tunnelmissa kouluvuosi päättyy ja millä mielellä kesäloma alkaa?
Kuva: © Joonas Brandt/WSOY.

Kuuntele jakso tästä!

Suomi puhuu podcastissa

Suomi puhuu –podcastissa pohdittiin, miten meillä menee täällä Suomessa juuri nyt. Juontaja Ellen Jokikunnas etsi kysymykseen vastausta järjestökentän asiantuntijoiden kanssa. Sarjassa jaettiin myös konkreettisia neuvoja arjessa jaksamiseen. Puheenaiheet liittyivät niin työelämään ja työllisyyteen kuin nuorten ja ikääntyneidenkin vointiin sekä korona-ajan kokemuksiin. Yksi kantava teema oli eriarvoisuus – tämä korona kun on niin epäreilua. Suomi puhuu –podcastit löytyvät Suplasta.

Vaaleanpunaisella taustalla kolme ihmisen siluettia istuvat vierekkäin, ja yksi hahmo istuu erillään

22.4. Nykynuoruutta on leffailta Discordissa ja etäkävelyt Instagramissa

Miten nuoret voivat korona-aikana? Millaisia selviytymiskeinoja he ovat keksineet? Millaisia oireita ja ongelmia etäkoulu, kontaktien vähyys ja tärkeiden sukupolvikokemusten peruuntuminen on aiheuttanut? Miten nuoria voi tukea ja mistä apua? Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki ja Allianssin toiminnanjohtaja Ilmari Nalbangtoglu keskustelevat Ellen Jokikunnaksen kanssa.

Kuuntele jakso tästä!
keltaisella pohjalla siluetti perheestä, jotka kävelevät eteenpäin.

29.4. ”Äiti, miltä päiväkodin ope näyttää ilman maskia?”

Korona-aika on tuonut monenlaisia haasteita kaikenlaisten perheiden arkeen: eri-ikäiset lapset vaativat erilaista huomiota, pitää sovittaa yhteen etä-, lähi- ja kotityöt, rahahuolet stressaavat, isovanhempien apua ja vertaistukea ei ole samalla tavalla saatavilla kuin normaaleina aikoina. Moni perhe on toisaalta myös nauttinut yhteisestä ajasta. Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Hanna Sellergren ja Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti keskustelevat Ellen Jokikunnaksen kanssa jaksamisesta perheissä ja kodeissa korona-aikana. Jaksossa tarjotaan myös vinkkejä jaksamiseen ja arjessa selviytymiseen.

Kuuntele jakso tästä!
Siluettikuvissa vanhus ja äiti ja lapsi, vasemmalla tausta on keltainen ja siluetti musta, ja oikealla vastavärit tausta on musta

6.5. Pienet teot pitävät ikäihmiset positiivisina

Mitä ikääntyneille kuuluu, kun vuosi korona-aikaa on takana? Mitä apua ja vinkkejä seniorikansalaisille ja heidän läheisilleen on tarjolla? Millaisia luovia keinoja on löytynyt yksinäisyyden lievittämiseen ja mitä myönteisiä asioista koronasta voi seurata? Juontaja Ellen Jokikunnaksen kanssa keskustelemassa ovat Vanhustyön keskusliiton osallisuusjohtaja Anu Jansson ja Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Kuuntele jakso tästä!
Tietokoneesta piirros, näytöllä neljän ihmisen siluetit joilla kaikilla kuulokkeet päässään. Suomi puhuu-logo

13.5. Koronakriisi on paljastanut, mikä työpaikoilla on tärkeää

Koronakriisi on pakottanut monenlaisiin muutoksiin sekä lähi- että etätöissä. Millaisia ongelmia ja onnistumisia töissä on koettu? Miten työkaveria ja alaista voi tukea työn haasteissa? Mitä positiivista koronasta on seurannut ja mitä oppeja kannattaa viedä mukana tulevaisuuden työelämään, aikaan jälkeen koronan? Ellen Jokikunnaksen kanssa keskustelemassa korona-ajan vaikutuksista jaksamiseen työelämässä sekä työllisyyteen ja työn epävarmuuksiin liittyvästä stressistä ovat MIELI Suomen Mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen ja Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Kuuntele Suplassa 13.5. alkaen
Keltaisella taustalla paljon ihmisten siluetteja; nuoria, vanhoja, yksi pyöräilee, toinen kantaa jotain ja suomi puhuu-logo

20.5. Epäreilu korona!

Korona-aika ei ole kohdellut kaikkia ihmisryhmiä samalla tavalla. Lapset, nuoret, perheet, sinkut, ikäihmiset, sairaat, vammaiset, työttömät, maahanmuuttajat: jokainen ihminen on yksilöllinen ja kuuluu samalla erilaisiin ryhmiin, jotka puolestaan kokevat koronan omalla tavallaan. Aputoimissa täytyy huomioida erilaisten ihmisten kirjo, ja se tekee hommasta haastavaa. Millaista tukea on tarjolla ja millaisia uusia tukimuotoja on kehitetty koronan aikana? Saako tuntua epäreilulta ja saako valittaa, kun tietää, että osalla menee vielä huonommin kuin itsellä? Mitä koronan jälkeen? Setlementtiliiton järjestöjohtaja Mona Särkelä-Kukko ja Suomen sosiaali- ja terveys ry SOSTE:n edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti keskustelevat Ellen Jokikunnaksen kanssa koronakriisin sosiaalisista vaikutuksista, eriarvoisuudesta ja epäreiluudesta.

Kuuntele jakso tästä!

#SuomiPuhuu somessa