Evenemang till hjälp och glädje för närståendevårdare

Det här är Aila. Aila drivs av viljan att hjälpa närståendevårdarna att orka med och undvika ensamhet och utslagning i arbetet som närståendevårdare. Detta gör Aila konkret hos Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry. Aila anordnar evenemang till glädje och stöd för närståendevårdare.

Aila Ahovehmas berättar med egna ord:

För att låna Coco Chanels ord: ”Det bästa i livet är gratis, men det näst bästa är väldigt dyrt.” Så tänker jag när det gäller volontärarbete. Det var över tio år sen jag lärde känna familjen Polli. En annons i tidningen väckte mitt intresse för Pollis volontärverksamhet.

Under dessa år har jag upplevt många olika händelser och situationer. Jag har även fått en vän på livets resa genom Polli. Jag kommer speciellt ihåg de berömda sopponsdagarna, och jag har ett mycket levande minne därifrån av en äldre man som sa att han aldrig hade fått så god köttsoppa i hela sitt liv. En köttsoppa som jag hade lagat.

Förutom på sopponsdagarna har jag varit med som ”krydda” på såväl loppmarknader och i Ruusukuppi, hållit i bingo och skrivit en blogg, Pullopostia Pollista (flaskpost från Polli). Jag har hållit en föreläsning och kommit med idéer om olika typer av aktiviteter, såsom Pollin Kino och en läsklubb och spelningsverksamheten Puhelin langat laulaa. Den senaste idén var Varaventtiili, som tyvärr inte har kunnat anordnas på grund av corona.

Volontärverksamheten är ömsesidighet mellan två personer, upplevelsen berikar båda parters liv. Själv har jag fått många erfarenheter och minnen och precis som jag tidigare skrev har jag även fått en vän. Jag hoppas att vi i framtiden kommer att få med nya volontärer. Nu har corona också påverkat volontärverksamheten och bidragit till att påverka såväl utvecklingen av verksamheten som möjligheten att träffa varandra.

Jag har upplevt att Pollis verksamhet ligger mig varmt om hjärtat och ger mig saker att ta med mig på livets resa.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry hjälpte under förra året 1 700 närståendevårdare med rådgivning, rekreationsverksamhet och kamratstödsverksamhet

Volontärnätverket är inte alltid synligt, eftersom det handlar om immateriell omsorg ochmänsklighet. Detta nätverk stöder de mest utsatta, men också oss andra – dig och mig – för ingen vill leva i en värld där man kan falla igenom.

Volontärernas arbete behövs: 80 procent av allt omsorgsarbete ligger på anhörigas ansvar. Cirka 40 procent av närståendevårdarna blir deprimerade eller utslagna efter att närståendevården avslutats. Utan våra volontärer skulle ett enormt antal närståendevårdare bli ensamma.

Tack Aila och våra 65 andra volontärer! Om du vill vara med och förebygga utslagning av närståendevårdare och bidra till att de orkar med vardagen ska du bli volontär!

Ytterligare information

#FinlandBryrSig #SuomiToimii

Volontärberättelser

Trygg vuxen för unga

Trygg vuxen för unga

Det här är Lauri. Lauri är volontär inom Walkers-verksamheten i Kajana, då han vill ge av sin egen tid åt...

Läs mer
Volontär som brandkårist

Volontär som brandkårist

Det här är Emma. Hon är volontär som brandkårist på Äänekosken VPK. Emma deltar i utbildningen av unga brandkårister samt...

Läs mer