Kuvassa pyörätuolissa istuva henkilö ja seisova henkilö ihailevat vaaleanoransseja ruusuja

Innovativa verksamhet för att minska äldres ensamhet

Det här är Mervi. Hon vill bidra till att minska äldres ensamhet. Mervi tar med sig äldre och personer med funktionsnedsättning från Hervanta utomhus, går och handlar med dem eller pratar med dem. Via Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry:s volontärverksamhet Verkon vapaaehtoiset är Mervi en del av det riksomfattande nätverket av volontärer.

År 2020 har volontärerna i ”Verkon vapaaehtoiset” hjälpt våra kunder i Hervanta med 1 441 hjälpförmedlingstillfällen, sammanlagt 2 604 timmar. Antalet tillfällen ligger under den normala målnivån på 1 900, men det är bra med tanke på att man inte kunde ha några alls på grund av undantagsförhållandena våren 2020. Under undantagsförhållandena skapade man dock nya saker: hjälp med att handla, telefonkamratverksamhet och gårdsfika. Tammerfors stad utsåg Verkon vapaaehtoiset till årets volontäraktör i Tammerfors 2020 på grund av den innovativa verksamheten under coronaåret.

Volontärernas nätverk är inte alltid synligt, eftersom det handlar om immateriell omsorg och mänsklighet. Detta nätverk stöder de mest utsatta, men också oss andra – dig och mig – för ingen vill leva i en värld där man faller igenom.

Volontärernas arbete behövs. Många äldre tillbringar största delen av sin tid ensamma inom hemmets fyra väggar och utan volontärernas hjälp kan de inte sköta sina egna ärenden, ha fritidsintressen eller vistas utomhus.

Tack Mervi och de övriga 84 volontärerna på Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry! Om du vill vara med och hjälpa andra, bli volontär! Du får en ömsesidig upplevelse av glädje.

Ytterligare information (på finska)

Volontärberättelser

Trygg vuxen för unga

Trygg vuxen för unga

Det här är Lauri. Lauri är volontär inom Walkers-verksamheten i Kajana, då han vill ge av sin egen tid åt...

Läs mer
Volontär som brandkårist

Volontär som brandkårist

Det här är Emma. Hon är volontär som brandkårist på Äänekosken VPK. Emma deltar i utbildningen av unga brandkårister samt...

Läs mer