Mathjälp, hygienartiklar och mänskliga möten

Det här är Kajsa. Kajsa kom till A-klinikstiftelsens volontärverksamhet för att hon letade efter ett konkret sätt att hjälpa till.

Behovet av hjälp på gatorna är stort och man ser direkt effekten av den här typen av arbete. Kajsa är oroad över marginalisering som fenomen och över de människor som lider av till exempel drogberoende och är bostadslösa.

Kajsa arbetar varje vecka med att minska skadorna på gatorna. A-klinikstiftelsens volontärer delar ut mat och hygienartiklar till dem som behöver det. A-klinikstiftelsen har under 2021 delat ut över 900 nödhjälpspåsar.

En viktig del av arbetet är också att möta människor som människor och ibland behöver människor framför allt ett lyssnande öra. Kajsa har under det här året också varit med och fördelat rena redskap i påsar och hjälpt till med att städa i parker.

Corona har lett till att allt fler människor går hungriga på gatorna och längtar efter att få bli rena i och med att många platser med låg tröskel har mindre kapacitet eller tidvis ingen verksamhet alls. Särskilt på måndagar är hungern starkt närvarande vid mötena.

Coronas inverkan syns på gatorna även i det människor pratar om. Det finns berättelser om permitteringar och brist på sysselsättning som genom en snöbollseffekt på ett ögonblick har lett till bostadslöshet och ökad användning av droger.

Begränsningarna har i värsta fall drivit in dem som redan har en svag ställning i en ännu svårare situation än tidigare. Bristen på olika slags rehabiliterande dagverksamhet och färre platser för nödinkvartering hörs och syns på gatorna i form av ökad förtvivlan och ensamhet.

Volontärernas nätverk är inte alltid synligt, eftersom det handlar om immateriell omsorg och mänsklighet. Detta nätverk stöder de mest utsatta, men också oss andra – dig och mig – för ingen vill leva i en värld där man faller igenom. Volontärernas arbete behövs: på gatorna finns det människor som är hungriga och perioden med corona har gjort det ännu svårare för dem som har det sämst ställt att bli bemötta som människor. Våra volontärer tar med sig mat och en möjlighet att sköta hygienen till gatorna och framför allt en möjlighet för människor att bli sedda som människor.

Tack Kajsa och de andra 52 volontärerna på A-kliniksstiftelsen! Om du vill vara med och bygga upp skyddsnät för de mest utsatta ska du bli volontär! Anmäl dig till att delta verksamheten.

#SuomiVälittää #FinlandBryrSig

Volontärberättelser

Trygg vuxen för unga

Trygg vuxen för unga

Det här är Lauri. Lauri är volontär inom Walkers-verksamheten i Kajana, då han vill ge av sin egen tid åt...

Läs mer
Volontär som brandkårist

Volontär som brandkårist

Det här är Emma. Hon är volontär som brandkårist på Äänekosken VPK. Emma deltar i utbildningen av unga brandkårister samt...

Läs mer