Omaishoitajien tukena – vapaaehtoisuus on vastavuoroisuutta

Tässä on Aila. Ailaa ajaa halu auttaa omaishoitajia jaksamaan ja välttämään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä omaishoitajana toimiessa. Tätä Aila toteuttaa konkreettisesti Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:llä. Aila järjestää tapahtumia omaishoitajien iloksi ja tueksi.

Aila Ahovehmas kertoo omin sanoin:

Coco Chanelin sanoja lainaten ”Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia, mutta toiseksi parhaat ovat todella kalliita”. Näin ajattelen vapaaehtoistyötä. Siitä on rapiat kymmenen vuotta, kun tutustuin Pollin perheeseen. Ilmoitus lehdessä herätti mielenkiintoni Pollin vapaaehtoistoiminnasta.

Näihin vuosiin mahtuu monenlaista tapahtumaa ja tilannetta. Olen saanut ystävänkin Pollista tämän elämän matkalle. Erityisesti muistan ne kuuluisat keittokeskiviikot, joista on jäänyt elävästi mieleeni erään vanhemman mieshenkilön kommentti, ettei koskaan elämässään ole saanut niin hyvää lihakeittoa. Lihakeitto, jonka olin valmistanut.

Keittokeskiviikkojen lisäksi toiminnan ”mausteena” olen ollut mukana niin kirpputorilla, Ruusukupissa, vetämässä bingoa ja kirjoittanut blogia Pullopostia Pollista. Pitänyt luentoa ja ideoinut erilaista toimintaa mm. Pollin Kinoa ja lukupiiriä ja Puhelin langat laulaa -soittotoimintaa. Viimeisenä ideana oli Varaventtiili, jota valitettavasti ei ole koronan takia voitu järjestää.

Vapaaehtoistoiminta on vastavuoroisuutta. Siinä kohtaa kaksi ihmistä, kokemus rikastuttaa molempien elämää. Itse olen saanut monia kokemuksia ja muistoja. Toivon, että tulevaisuudessa saamme uusia vapaaehtoisia mukaan. Nyt korona on runnellut myös vapaaehtoistoimintaa ja omalta osaltaan vaikuttanut niin toiminnan kehittämiseen kuin toistemme tapaamiseen. Olen kokenut Pollin toiminnan olevan lähellä sydäntäni ja antavan minulle eväitä elämän matkalle.

***

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry on auttanut viime vuoden aikana 1700 omaishoitajaa neuvonnan, virkistystoiminnan sekä vertaistukitoiminnan avulla

Vapaaehtoisten muodostama verkko ei aina ole näkyvä, sillä se on solmittu aineettomasta välittämisestä ja inhimillisyydestä. Tämä verkko kannattelee kaikkein heikoimmassa asemassa olevia mutta myös meitä muita – kukaan meistä ei halua elää maailmassa, josta voi pudota läpi.

Vapaaehtoisten työtä tarvitaan: 80 % kaikesta hoivatyöstä on omaisten vastuulla. Omaishoitajista noin 40 % masentuu tai syrjäytyy omaishoitotyön päätyttyä. Ilman vapaaehtoisiamme jää valtava määrä omaishoitajia yksin.

Kiitos Ailalle ja muille 65:lle Pääkaupunkiseudun amaishoitajat ry:n vapaaehtoisille! Jos haluat olla mukana omaishoitajien syrjäytymisen ehkäisemisessä sekä arjen jaksamisessa, lähde mukaan vapaaehtoiseksi!

Lisätietoa toiminnasta

#SuomiVälittää #FinlandBryrSig

Vapaaehtoistarinoita

Lasten hyvinvoinnin puolesta

Lasten hyvinvoinnin puolesta

Tässä on Merja. Merja haluaa edistää lasten hyvinvointia ja vaikuttaa maailmaan. Siksi hän on ollut UNICEF-vapaaehtoisena jo huikeat 34 vuotta....

Lue lisää
Käsitöitä muiden auttamiseksi

Käsitöitä muiden auttamiseksi

Tässä on Marketta. Marketta lähti mukaan Marttojen vapaaehtoistoimintaan jäädessään eläkkeelle, sillä hän on aina pitänyt käsitöistä ja Martoissa yhdistyy hänen...

Lue lisää