Seppo ja Päivi tapaavat kerran viikossa kävelyretkien merkeissä. Seppo on tyytyväinen tukihenkilöönsä ja kertoo hänen oppineen hyvin viittomia. Jutteluhetket ja luontohavainnot piristävät kävelylenkkiä.

Tukihenkilötoiminta sydäntä lähellä

Tukihenkilötyö on yksi tärkeistä toiminnoista Suomen Kuurosokeat ry:ssä. Päiville vapaaehtoistyö on ollut aina sydäntä lähellä, ja hän saa siitä auttamisen iloa.

Toimintakeskuksella Päivi tutustui ensimmäistä kertaa kuurosokeiden maailmaan. Neljän vuoden ajan hän kävi Toimintakeskuksella kaveriapua välittävän hervantalaisyhdistyksen vapaaehtoisena ulkoilemassa kuurosokeiden kanssa ja silloin tällöin auttamassa eri tapahtumissa, kunnes vuonna 2014 hän siirtyi tukihenkilöksi kuurosokealle miehelle. Pikkuhiljaa hän on oppinut viittomakieltäkin.

Päivi käy tuettavansa kanssa kävelyllä kerran viikossa, ja joskus he pysähtyvät ulkokuntosalilla tai piipahtavat kaupassa. Näillä kävelyillä Päivi on oppinut uusia viittomia.

Päivi kokee positiivisena kohtaamiset kuurosokeiden kanssa. Hän on myös saanut apua järjestön henkilökunnalta.

– Kokemukseni kuurosokeiden ja kuulonäkövammaisten kanssa olemisesta ovat mukavia. Yhteinen sävel löytyy, vaikka viittomakielen taitoni onkin heikko.

Kävelylenkit ovat kuurosokean kanssa liikkuessa hieman erilaisia kuin yleensä.

– Seuraan tarkkaan, mitä reitillä on hänen edessään, ettei yhtäkkiä astuta kuoppaan tai matalat puunoksat viistä päätä. Usein yritän kävelyn aikana antaa jonkun pikkuelämyksen, esimerkiksi keväisin kokeilemme kasvavia puiden lehtiä.

Tukihenkilötyötä tehdään omien aikataulujen ja voimien mukaan ja vähäinenkin kielitaito riittää. Sormiaakkoset ja perusviittomia oppii nopeasti.

– Yhdessäolosta kuurosokean kanssa tulee luontevampaa, jos pystyy edes hiukan kommunikoimaan, toteaa Päivi lopuksi.

Tukihenkilötoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tukihenkilöä perehdytetään kuurosokeuteen / kuulonäkövammaisuuteen, kohtaamiseen ja kommunikointiin asiakkaan kanssa. Tukihenkilö ja asiakas sopivat keskenään yhteisten tapaamisten sisällöistä ja ajankohdista. Tapaamiset ovat luottamuksellisia.

Kiitos Päiville ja muille Suomen Kuurosokeat ry:n vapaaehtoisille tukihenkilöille! Jos haluat olla mukana edistämässä kuurosokeiden omaehtoisia ja hyvää elämää tasavertaisessa yhteiskunnassa, tutustu ja ota yhteyttä kuurosokeat.fi

Lisätietoja: Taru Kaaja, Järjestöpäällikkö, p. 040 183 1618

#SuomiVälittää #FinlandBryrSigVapaaehtoistarinoita

Lasten hyvinvoinnin puolesta

Lasten hyvinvoinnin puolesta

Tässä on Merja. Merja haluaa edistää lasten hyvinvointia ja vaikuttaa maailmaan. Siksi hän on ollut UNICEF-vapaaehtoisena jo huikeat 34 vuotta....

Lue lisää
Käsitöitä muiden auttamiseksi

Käsitöitä muiden auttamiseksi

Tässä on Marketta. Marketta lähti mukaan Marttojen vapaaehtoistoimintaan jäädessään eläkkeelle, sillä hän on aina pitänyt käsitöistä ja Martoissa yhdistyy hänen...

Lue lisää